Wat spoken kinderen zoal uit online?

| aanbevolen nieuws

Ouders weten niet wat hun kinderen online uitspoken, en ruim de helft van de kinderen omzeilt de ouderlijke regels op één of meer manieren.. Dit zijn slechts enkele van de heel interessante resultaten uit het rapport van B-CCENTRE.

Het B-CCENTRE, een onderzoeksgroep die focust op cybercriminaliteit en verbonden is aan de KU Leuven, ging na hoe Vlaamse kinderen uit de lagere school omgaan met de regels die ouders opleggen in verband met internetgebruik. De bevraging gebeurde aan de hand van een vragenlijst die ingevuld werd door 1.437 kinderen tussen 8 en 12 jaar. Daaruit blijkt dat kinderen regelmatig gebruik maken van het internet zonder dat vader of moeder in de buurt is. Bovendien heeft bijna één op de vijf kinderen een e-mailadres of online profiel waar de ouders niet van weten. En een zesde gebruikt tijdens online gesprekken codewoorden om aan te geven dat er een ouder meeleest.
Stefan Bogaerts, forensisch psycholoog verbonden aan de universiteit van Tilburg reageert: ‘Jongeren spoken al altijd dingen uit waarvan ze niet willen dat hun ouders dat weten.' Maar met het internet is het een compleet andere werkelijkheid dan vroeger. 'Vandaag zijn er honderdduizenden personen online die slechte bedoelingen hebben met kinderen. (...) En dat maakt het zo risicovol.'