"Facebook Surveillance": data herkent psychosociale toestand van jongeren

| aanbevolen nieuws

The Guardian heeft het de laatste week uitgebreid gehad over de mogelijkheid dat Facebook hun databank gebruikt om te analyseren wat zoal de psychosociale tendensen van hun jongere publiek is. Zo kan de databank herkennen wanneer een jongere zich onzeker of zelfbewust voelt a.h.v. het gebruik van woorden als “stressed”, “defeated”, “overwhelmed”, “useless” and a “failure” of wanneer ze het hebben over onderwerpen als gewichtsverlies en "er goed uitzien".

Facebook maakte eerder al bekend dat ze a.h.v. gelijkaardige data experimenteerden met de 'newsfeed' van een aantal Facebook-gebruikers, waarop de betrokkenen een wisselende ratio positieve/negatieve berichten te zien kregen. Nadat een reporter van The Australian een week geleden in aanraking zou gekomen zijn met een document van Facebook Australië dat de resultaten van deze verschillende experimenten verwerkt in de verkoop naar adverteerders toe, kreeg Facebook opnieuw heel wat kritiek op hun data-beleid.

Voorlopig ontkent Facebook een groot deel van de feiten en zijn de publieke verontschuldigingen mager. Echter, de feiten die wel vaststaan zijn laten toe de ethiek, transparantie en legitimiteit van Facebook's dataverwerking- en adverteer-beleid in vraag te stellen. Het is vervolgens afwachten welke feiten nog kunnen bevestigd worden in de nabije toekomst.